Český chlapecký sbor

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Český chlapecký sbor
Český chlapecký sbor s uměleckým vedoucím Jakubem Martincem (2010)
Český chlapecký sbor s uměleckým vedoucím Jakubem Martincem (2010)
Základní informace
Jinak zvaný/áCzech Boys Choir
PůvodČeskoČesko Česko
Aktivní roky2010 - současnost
SbormistrJakub Martinec, Lukáš Jindřich
Webwww.chlapeckysbor.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Český chlapecký sbor je chlapeckým sborem zpívajícím ve smíšené sestavě SATB, který má své sídlo v Hradci Králové.

O sboru[editovat | editovat zdroj]

Český chlapecký sbor navazuje na tradici chlapeckého sborového zpěvu na českém území, která začala ve 13. století v Praze v katedrále sv. Víta[1], pokračovala u brněnských Modráčků se slavným členem Leošem Janáčkem a v novodobé historii pak chlapeckým sborem založeným v Hradci Králové manželi Jiřím a Květou Skopalovými v roce 1982[2].

Český chlapecký sbor natočil dvě CD, která byla kritikou vysoce oceněna[3] , absolvoval řadu koncertních turné po Severní Americe i zemích Evropy, vystupoval mj. jako zvláštní host na Výroční konferenci amerických sbormistrů NC ACDA v Madisonu. Pro domácí publikum sbor každoročně připravuje koncertní cyklus Královéhradecká zastavení Českého chlapeckého sboru.

Český chlapecký sbor z Hradce Králové je ceněn pro svoji stabilní a charakteristickou zvukovou kvalitu, která je dána především důrazem na jednotnou hlasovou výchovu. Mladí hudební velvyslanci České republiky rozdávají radost ze zpěvu a hudby publiku po celém světě.[4]

Sbormistři a klavíristé[editovat | editovat zdroj]

Uměleckým vedoucím Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové je Jakub Martinec, hostujícím sbormistrem od sezóny 2013/14 je Lukáš Jindřich. Přípravné oddělení Zpěváček vede sbormistryně Simona Hlavatá. Dvorním klavíristou sboru je Martin Fišl.

Zřizovatel[editovat | editovat zdroj]

Zřizovatelem sboru je obecně prospěšná společnost Pueri Auri, o.p.s., jejímž ředitelem je Ing. Vladimír Kalina.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hudební historie katedrály [online]. Praha: Metropolitní kapitula u svatého Víta v Praze [cit. 2013-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-07-12. 
  2. POLÁČEK, Radek. Skopal, Jiří [online]. Brno: Český hudební slovník osob a institucí, 2010-10-05 [cit. 2013-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-19. 
  3. TRÁVNÍČKOVÁ, Miroslava. Český chlapecký sbor - Kde domov můj – Songs Of My Homeland. Muzikus.cz [online]. 2012-07-16 [cit. 2013-08-24]. Dostupné online. 
  4. Biografie na oficiálních stránkách sboru
  5. Kontakty na oficiálních stránkách sboru

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]