Česká liga proti bolševismu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Česká liga proti bolševismu byla protektorátní organizace provádějící protisovětskou propagandu.

Členové výboru "Ligy proti bolševismu"

Vznik a působení[editovat | editovat zdroj]

Byla založena 23. ledna 1944 v Praze s úlohou propagovat Německo jako zachránce evropské civilizace a dále rozvíjet protikomunistickou a protisovětskou propagandu.[1] Oficiálním důvodem založení byl podpis československo-sovětské smlouvy o spojenectví v prosinci 1943. Organizace podléhala přímo Ministerstvu školství a národní osvěty, které vedl Emanuel Moravec.

30. července 1944 Třebíč, Karlovo náměstí. Manifestace "Ligy proti bolševismu"

Od svého založení do ledna 1945 Liga uspořádala 231 veřejných projevů a přednášek, vydávala také časopis Denní korespondence. Zanikla v květnu 1945.

Známým výsledkem práce Ligy je plakát Zachvátí-li Tě zahyneš, s motivem rudého pařátu se srpem a kladivem, sklánějícího se nad Pražským hradem,[2] který se objevoval po celém území Protektorátu a na který obyvatelé připisovali My se nebojíme, my tam nebydlíme. Autorem plakátu byl Antonín Hradský.[2][3] Plakát se také objevil ve filmu Ostře sledované vlaky.

Osobnosti ve vedení Ligy[editovat | editovat zdroj]

V čele Ligy stál od počátku profesor Josef Drachovský, Josef Bartoň z Dobenína, pravděpodobně synovec majitele zámku v Novém Městě nad Metují, Josef Kliment a Karel Röhlich. Jedním ze zakladatelů byl také politik Jan Malypetr. Řada členů výboru byla ke členství v podstatě donucena, mezi nimi například Václav Talich nebo Josef Šusta či Karel Pešek,[4] ale část členů výboru pracovala v lize s nadšením, například Vladimír Krychtálek, Robert Rychtrmoc, Hugo Tuskány nebo František Teuner. Dne 21. ledna 1945 byl předsedou jmenován dělník BMM Antonín Liška.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Česká liga proti bolševismu ustavena. Lidové noviny. 26. 1. 1944, s. 3. Dostupné online. 
  2. a b Zachvátí-li Tě, zahyneš [online]. Fronta.cz [cit. 2016-02-25]. Dostupné online. 
  3. Encyklopedický slovník českých dějin 1938–1945. Praha: Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, 2005. Dostupné online.  s. 39.
  4. Karel Pešek – fotbalista [online]. Letná a Leteňská pláň [cit. 2016-02-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-05.