Charita Česká republika

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Česká katolická charita)
Charita Česká republika
ZkratkaCHČR
ZakladatelČeská biskupská konference
Vznik1919
Typnestátní nezisková organizace
Právní formacírkevní právnická osoba
Účelsociální a zdravotní služby, pomoc cizincům v ČR humanitární pomoc a rozvojová spolupráce
SídloPraha
PůsobnostČR a celosvětově
Členové348 farních, městských a oblastních Charit[1]
ŘeditelLukáš Curylo
PrezidentMons. Pavel Posád[2]
Rozpočet7 746 633 000 Kč (2011; celkem)
146 046 000 Kč (2011; centrála)[2]
Počet zaměstnanců5970 (2011, průměr)[2]
Dobrovolníků34 890 (2011)[2]
Oficiální webwww.charita.cz
Datová schránka4zxxr2z
IČO70100969 (VR)
LEI315700P4N9VSLK5QZV01
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charita Česká republika (do roku 2006 Česká katolická charita) je nezisková humanitární organizace zřizovaná katolickou církví (konkrétně Českou biskupskou konferencí) na území České republiky. Jde o největšího nestátního poskytovatele zdravotnických a sociálních služeb v ČR. Hlavní náplní její činnosti je zpoplatněná pomoc potřebným v ČR, mimo to ale také organizuje humanitární pomoc a dobročinné programy pro zahraničí (např. sbírky v případě živelních katastrof nebo adopce na dálku). Je členem Caritas Internationalis – celosvětového sdružení katolických charit.

Organizace[editovat | editovat zdroj]

Vnitřně se SČKCH člení na 10 subjektů s vlastní právní subjektivitou: 6 diecézních charit, 2 arcidiecézní charity, Řeckokatolická charita a ČKCH – Domovy duchovních a řeholnic. Diecézní charity se pak vnitřně člení na oblastní, městské nebo farní organizace s rozličnými variantami samostatnosti a organizovanosti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Prvopočátek katolické Charity spadá do období konce první světové války a rozpadu Rakouska-Uherska, kdy začaly na několika místech vznikat charitativní organizace. Například již v červnu 1918 byl z popudu pražského arcibiskupa Pavla Huyna založen Svaz katolické charity v Království českém, později přejmenovaný na Svaz katolické charity v Čechách. Na počátcích Charity na Moravě se významně podílel kaplan ze Svatého Kopečku Ludvík Antonín Bláha, olomoucký arcibiskup Antonín Cyril Stojan a Jan Stavěl. Jednotlivé organizace a spolky pracující na úrovni diecézí vznikly na Moravě v roce 1922.

Rozrůstající se síť charitních zařízení pojala také množství dobročinných organizací, založených již ve druhé polovině 19. století. V roce 1948 komunisté cíleně vytlačili katolickou charitu z jejího sociálního a zdravotnického působení. Diecézní a arcidiecézní charity byly na základě nových zákonů nahrazeny jedinou organizací Česká katolická charita, která byla podřízena státnímu dozoru a přišla o téměř všechna zdravotní a sociální zařízení. Její činnost byla omezena na skromnou produkci náboženského tisku a náboženské literatury (leckdy i nevalné úrovně), prodej devocionálií a péči o přestárlé řeholníky, řeholnice a kněze. Vedení dosazované státem mělo mezi věřícími špatnou pověst a bylo úzce navázané na tzv. pokrokové kněžím a Státní úřad pro věci církevní.

V roce 1990 došlo k radikálním změnám ve vedení charity a v roce 1991 začaly být znovu zřizovány diecézní charity. Od 1. prosince 1993 je katolická charita účelové zařízení katolické církve sdružující diecézní a arcidiecézní charity v České republice a spravující charitní domy pro řeholníky a kněze.

Celonárodní akce[editovat | editovat zdroj]

Humanitární a rozvojová pomoc[editovat | editovat zdroj]

Země, kde (kromě ČR) působí Charita Česká republika (stav z roku 2008).
     aktivní humanitární nebo rozvojové mise
     dřívější humanitární nebo rozvojové mise

Charita Česká republika vyvíjí humanitární činnost v zahraniční od roku 1995. Od roku 2000 se Oddělení humanitární pomoci a rozvojové spolupráce začíná soustřeďovat také na rozvojovou činnost. Charita Česká republika působí v řadě zemí, například Haiti, Indonésie, Mongolsko, Moldavsko, Gruzie, Čečensko či v zemích Afrického rohu. Bezprostřední humanitární pomoc probíhá většinou ve spolupráci s místní pobočkou Caritas Internationalis.

Prezidenti Charity Česká republika[editovat | editovat zdroj]

Generální sekretáři a ředitelé Charity Česká republika[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Organizační struktura [online]. Charita Česká republika [cit. 2013-05-29]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-10-30. 
  2. a b c d Výroční zpráva 2011. Praha: Charita Česká republika, 2012. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-09-21.  Archivováno 21. 9. 2012 na Wayback Machine.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]