Černošická lávka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Černošická lávka
Berounka v Černošicích
Berounka v Černošicích
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
Středočeský
MěstoPraha
Černošice
Číslo mostuV-073
PřesBerounka
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled od Černošic
Předmostí v Dolních Černošicích (Praha-Lipence).

Lávka v Černošicích je určena pro pěší a cyklisty. Spojuje Horní Černošice (město Černošice) s Dolními Černošicemi a bývalou tvrzí a osadou Bluk nedaleko Blukského mlýna (Na Bluku) a jezu. Dolní Černošice byly v letech 1950–1974 součástí Černošic, od roku 1974 jsou součástí pražských Lipenců.

Příhradová konstrukce z roku 1962[zdroj?] přestála bez úhony všechny povodně kromě té z roku 2002, kdy do lávky narazil odklízecí stroj. Lávka pak byla zrekonstruována a opravena.

Od železniční zastávky Černošice vede přímo k lávce ulice Kazínská. Na dolnočernošické straně na lávku navazuje ulice Nad jezem (vedoucí podél řeky) a ulice Černošická (vedoucí do Lipenců).

Po lávce vede okružní cyklotrasa č. 8100 (A50) a žlutě značená pěší turistická trasa č. 6015 z Černošic ke Kazínu.

V první polovině října 2016 Praha schválila odkoupení lávky do vlastnictví od města Černošic, k němuž následně i došlo.[1] Praha si zároveň objednala posouzení jejího technického stavu a předpokládala se následná rekonstrukce.[2]

V pondělí 4. prosince 2017 večer, dva dny po zřícení Trojské lávky, byla černošická lávka z bezpečnostních důvodů uzavřena a MHMP zadal zpracování aktuálního posudku. Starosta Prahy-Lipenců s uzavřením nesouhlasil. Lidé zákaz nerespektovali,[1] po týdnu byla lávka opět otevřena poté, co na návrh statika byly doplněny vzpěry krajních sloupků. Na jaře 2018 pak má začít řádná rekonstrukce lávky.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]