Čeminský potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Čeminský potok
Čeminský potok mezi Košeticemi a Rakovnou
Čeminský potok mezi Košeticemi a Rakovnou
Základní informace
Délka toku13 km
Plocha povodí36,97 km²
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí1-10-01-1810
Pramen
Ústí
Protéká
ČeskoČesko Česko (Plzeňský kraj
okres Plzeň-severHunčice, Košetice)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Severní moře,
Labe, Vltava, Berounka, Mže
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čeminský potok je menší vodní tokPlaské pahorkatině, levostranný přítok Mžeokrese Plzeň-sever a okrese Plzeň-městoPlzeňském kraji. Délka toku měří 13 km,[1] plocha povodí činí 36,97 km².[2]

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Údolí Čeminského potok mezi Košeticemi a Rakovnou

Čeminský potok pramení v nevelkém lesíku severně od Líšťan a následně obtéká ze západu kopec Orel. Jeho tok se před Náklovem stáčí z jihozápadního směru k jihovýchodu, zároveň napájí tři malé rybníky. Potok protéká Líšťany, kde napájí rybník, a pokračuje napříč lokalitou zvanou Na Pekle a dále loukami, místy obklopenými lesy, až do vsi Košetice, ve které se do Čeminského potoka vlévá Košetický potok. Pod vsí je koryto potoka stíněno stromy a to téměř až k samotě Rakovna, kde vtéká do hlubšího údolí v lesním porostu. Na konci lesního úseku se potok stáčí dále k východu a až do Čemin je obklopen listnatými stromy. Vsí protéká opět jihovýchodním směrem, je v ní přemostěn silnicí II/180. Za Čeminami se potok stáčí postupně k jihu, obklopen stromy protéká nedaleko dvoru Kumberk, dále po proudu se do něj před zříceninou hradu Komberk vlévá zleva potok Kumberk přitékající od Kůští. Potok pokračuje k jihu a mezi Městem Touškovem a Malesicemi se potok v nadmořské výšce 319 m vlévá zleva do Mže, na jejím 11. říčním kilometru.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HYDROEKOLOGICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM VÚV TGM – Čeminský potok [online]. [cit. 2020-06-30]. Dostupné online. 
  2. Hydrologický seznam podrobného členění povodí vodních toků ČR [online]. [cit. 2020-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-10-05. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]