Češi v Omaze

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kavárna Bohemian Café ve čtvrti Little Bohemia v Omaze, Nebraska

Češi v Omaze v americkém státě Nebraska významně přispěli k politickému, společenskému a kulturnímu rozvoji města. První čeští imigranti přišli do Omahy v roce 1868.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Alois Libor Šlesinger

Jako vůbec první osadník českého původu v Nebrasce je uváděn Alois Libor Šlesinger,[1] účastník Pražského červnového povstání, politický vězeň Rakouského císařství a emigrant. Do zámoří dorazil roku 1856 a vydal se žít do oblasti amerického Středozápadu a přes Cedar Rapids v Iowě se v dubnu 1857 usadil v Omaze. Byl prvním osadníkem českého původu v tomto sídle s posléze početnou českou komunitou. Později začal hospodařit na své farmě 60 mil severně od Omahy.[2] Ta se nacházela na území rezervací domorodých obyvatel prérií, se kterými byl Šlesinger pravidelně v rámci soužití v kontaktu. Podnikal v transportních službách a jeho firma zajišťovala dopravu mezi městy Omaha a Denver ve státě Colorado. Do Denveru roku 1865 poté přesídlil a roku 1893 zde také zemřel.

V 60. letech 19. století se mnoho Čechů, hlavně z Čech a Moravy, přistěhovalo do Nebrasky. Edward Rosewater a Jan Rosický, omažští novináři původem z Čech, povzbuzovali krajany k přistěhování se do Ameriky. Vychvalovali a slibovali, že je půda v Omaze, hraniční zemi, zdarma. V roce 1880 už byli Češi nejčetnější etnickou skupinou ve městě.

V roce 1893 světově proslulý český skladatel, Antonín Dvořák, navštívil město a vystoupil zde. Toto vystoupení přilákalo návštěvníky z okruhu mnoha mil. Jeho návštěva Spojených států ho inspirovala k napsání 9. symfonie „Z Nového světa“, zkráceně známé jako „Novosvětská symfonie“. V ní vyšel ze svých dojmů z tohoto místa, inspiroval se i svým zalíbením v ptačím zpěvu, ragtime hudbě od africkoamerického hudebníka a skladatele Scotta Joplina, kapelové hudbě a lidové písni.

Komensky Clubs (Komenského kluby) byly založeny v Nebrasce, včetně Omahy, Lincolnu a dalších měst, kde bylo mnoho českých imigrantů. Když byla v roce 1914 založena organizace Bohemian National Alliance, její řídící pobočka pro středozápad byla ustanovena v Omaze. Češi ve městě pomohli propagovat českou nezávislost po první světové válce. K roku 1920 v české čtvrti Bohemian Town bydlelo asi 3 500 imigrantů.

Významní Češi z Omahy[editovat | editovat zdroj]

Budova Bee Building v Omaze

Jedním z nejznámějších Čechů z omažské čtvrti Little Bohemia byl Roman Hruska, který byl zvolen senátorem za stát Nebraska v polovině 20. století. Na svůj český původ by řádně hrdý. Dalším významným Čechem pocházejícím z Omahy, který dosáhl politického úřadu, byl Thomas Capek, právník a člen zákonodárné moci státu Nebraska na počátku 20. století.

Významnými sportovci byli Tom „Train Wreck“ Novak, výborný hráč amerického fotbalu na univerzitě University of Nebraska a rodina Dusků, kteří byli známí v počátcích profesionálního zápasu.

Jan Rosický

Edward Rosewater (mezi Čechy se mu říkalo Rozvařil), rodným jménem Edward Rosenwasser (28. ledna 1841 Bukovany, Čechy – 30. srpna 1906 Omaha, Nebraska, USA) byl český imigrant židovského původu, který přišel do Omahy v roce 1863. V roce 1871 založil noviny Omaha Bee (Omažská včela). V tom samém roce založil první české noviny v Omaze, Pokrok západu.[3] S českou komunitou v Omaze ho spojovala politika. Rosewater byl republikánským politikem a jedním z lídrů Republikánské strany v Nebrasce. Rosewater měl pověst vždy „agresivního a kontroverzního“ člověka.

Jan Rosický[4] (1845 – 1910) vydával noviny v českém jazyce, které byly tištěny v Omaze, ale šířily se jak po celých Spojených státech, tak i v Čechách. Vydával měsíčník "Bratrský Věstník" krajanské bratrské pojišťovny Z.Č.B.J. (Západní Česko-Bratrská Jednota - Western Bohemian Fraternal Association). Rosickému je připisováno povzbuzení tisíců Čechů k přestěhování se do USA. Na hřbitově Czech National Cemetery v Omaze[5] je k vidění Rosického památník s následujícím nápisem v českém jazyce:

„Nezapomenutelnému bratru svému českému, vlastenci a vůdci svého lidu. Postavila Západní česko-bratrská jednota[pozn. 1] a vděční krajané. Kdo žije v srdcích těch, jež opustil, nezemřel.“

Jeho manželka Marie Rosická (1854-1912) napsala kuchařku[6], která vyšla v českém i anglickém jazyce v mnoha vydáních.
Dcera Růžena (Rose) Rosická (1875-1954) vydala v roce 1929 knihu o historii Čechů v Nebrasce.[7]

Dr. Vladimír Kučera (1906 Brno - 1988 Lincoln)[8] Doktorát získal na Masarykově univerzitě v Brně, studoval na Sorbonně ve Francii, uměl sedm různých jazyků – angličtina to však nebyla. Byl aktivním politikem KDU (tj. proti socialismu i fašismu), psal politické úvodníky o svobodě a demokracii do deníku Národní obroda[9] (ústřední organ Československé strany lidové). Strávil dva roky v nacistickém zajateckém táboře, byl vězněn i komunisty. Po propuštění utekl v roce 1949 z Československa do Vídně, kde zůstal jako uprchlík 14 měsíců. Přijel do Michiganu a posléze do Lincolnu, kde 38 let pracoval v Nebraské státní historické společnosti[10]. Je autorem historických studií o češích v Nebrasce[11], např. Přínos čechů pro rozvoj Nebrasky, české kostely v Nebrasce, české divadlo v Nebrasce, česká hudba v Nebrasce.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Češi z Omahy v roce 1907 napomohli zřízení českého studijního programu Czech Language Program na univerzitě University of Nebraska v Lincolnu tím, že pomohli získat legislativní souhlas pro tento program. Dodatečně byl ještě zřízen program o českém dědictví na univerzitě College of St. Mary v Omaze. Tyto programy se staly centry pro výuku českého jazyka, literatury a kultury na téměř celé století.

Jeptišky českého původu získaly prostředky a zajistily personál pro klášter a školu Notre Dame Academy and Convent na adrese State Street 3501, který pomáhal v oblasti, kde žila česká komunita. Čeští imigranti a jejich potomci také založili skupinu sokolů Sokol South Omaha, muzeum Czechoslovak Museum na adrese U Street 2021 v jižní Omaze a hřbitov Bohemian National Cemetery na adrese Center Street 5201. Další hřbitovy, kde je většina českých hrobů nebo velkými sekcemi vyhrazenými pro Čechy, jsou hřbitovy Calvary Cemetery, Holy Sepulchar Cemetery a Saint Mary Catholic Cemetery.

Little Bohemia[editovat | editovat zdroj]

Čtvrť Little Bohemia (Malé Čechy) je významnou českou památkou v Omaze. Tato čtvrť byla etnickou enklávou založenou Čechy a nacházela se v obchodní oblasti kolem ulic South 13th Street a South 14th Street a William Street. Tuto čtvrť ohraničovala ulice South 10th Street z jihu, ulice South 16th Street ze západu, ulice Pierce Street ze severu a ulice Martha Street z jihu. Nacházel se zde hotel Prague Hotel, sál Sokol Auditorium, kavárna Bohemian Cafe, což byla všechno významná místa pro českou komunitu.

Další významná česká čtvrť se nacházela v okolí parku Brown Park.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Czechs in Omaha, Nebraska na anglické Wikipedii a Edward Rosewater na anglické Wikipedii.

  1. Čas běží...: Šlechtici od Orlice III. [online]. 2011-11-29 [cit. 2022-01-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2022-01-30. 
  2. REES, Amanda. The Great Plains Region. [s.l.]: Greenwood Publishing Group 520 s. Dostupné online. ISBN 978-0-313-32733-9. (anglicky) Google-Books-ID: v0MpNai3xdMC. 
  3. Pokrok Západu 1871-1920 Online Chronicling America
  4. A Memorial to John Rosicky, Omaha 1911 Online archive.org
  5. Jan “John” Rosicky on Bohemian National Cemetery Dostupné online
  6. Rosicky, Marie. Bohemian-American cook book (Národní domácí kuchařka česko-americká) Omaha, 1904 Dostupné online
  7. Rosicky, Rose. A History of Czechs (Bohemians) in Nebraska. Omaha, 1929 Dostupné online
  8. Náhrobek na Calvary Catholic Cemetery Dostupné online
  9. Národní obroda ústřední orgán Československé strany lidové, Brno 1945-1948 Dostupné online
  10. History Nebraska (Organization)
  11. Vladimír Kučera a jeho historické studie Dostupné online

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Spolek Západní Česká Bratrská Jednota (ZCBJ) byl založen v roce 1897 v Omaze přistěhovalci z Čech. V roce 1971 byl přejmenován na Western Fraternal Life Association.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČAPEK, Tomáš. Naše Amerika: (Kritické posouzení hospodářského a sociálního stavu a politické, církevní, národní a spolkové činnosti amerických Čechů a Slováků se zřetelem ke všem americkým Slovanům : Statistický přehled stěhování amerických Čechů a Slováků. V Praze: Národní rada československá, 1926. s. 200. Dostupné online
  • ČAPEK, Tomáš. The Čechs (Bohemians) in America: a study of their national, cultural, political, social, economic and religious life. Boston: New York: Houghton Mifflin Company, 1920. s. VIII. Dostupné online
  • SMITH, Philip D. From Praha to Prague: Czechs in an Oklahoma Farm Town. University of Oklahoma Press 2017. ISBN 9780806159621. Dostupné online
  • ROSICKA, Rose. A History of Czechs (Bohemians) in Nebraska. Omaha, 1929 Dostupné online
  • HABENICHT, Jan. Dějiny Čechův amerických, 1910 Dostupné online
  • BICHA, Karel D. The Czechs in Oklahoma (Newcomers to a New Land), University of Oklahoma Press 1890 Dostupné online
  • SZABADOS, Stephen. Czech and Slovak Immigration to America: When, Where, Why and How, 2020 Dostupné online
  • NEKOLA, Martin. Metropole české Ameriky. Universum, 2024, s. 160. Dostupné online

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]