Český rozhlas Sever

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z ČRo Sever)
Český rozhlas Sever
Spuštěno8. května 1945
VlastníkČeský rozhlas
ŘeditelMilan Knotek
StátČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Financováníveřejnoprávní
Vysílací čas24 hodin denně
Oblast vysíláníÚstecký kraj
Webhttps://sever.rozhlas.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Český rozhlas Sever je regionální rozhlasová stanice Českého rozhlasu, sídlící v Ústí nad Labem a vysílající pro Ústecký kraj. Vznikla v roce 1945. Ředitelem stanice je od roku 2011 Milan Knotek.

Vlastní program stanice vysílá denně od 5.00 do 19.00 hodin, v několika oknech přes den a v rámci večerního a nočního vysílání šíří celoplošné pořady středočeské stanice ČRo Region a společný program regionálních stanic Českého rozhlasu. Kromě regionálního zpravodajství tvoří podstatnou část vysílání kontaktní pořady a písničky na přání. Oblíbený je popularně-vědecký pořad Planetárium. Se stanicí spolupracuje na vzpomínkovém hudebním pořadu zpěvák Milan Drobný.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rozhlasové vysílání bylo v Ústí nad Labem zahájeno na samém sklonku druhé světové války 8. května 1945 díky vojenské vysílačce. Tento Severočeský vysílač, jak se stanice následně označovala, se v roce 1947 stal součástí Československého rozhlasu.[1]

V roce 2011 se ředitelem stanice stal Milan Knotek.

Distribuce signálu[editovat | editovat zdroj]

Český rozhlas Sever vysílá analogově na velmi krátkých vlnách a digitálně na platformách DAB+ (v multiplexu Teleko), DVB-S2 a na internetu.

Vysílací frekvence
Město Frekvence
Ústí nad Labem 88,8 FM
Chomutov 103,1 FM
Varnsdorf 98,5 FM
Ústecký kraj 6D DAB+

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. JEŠUTOVÁ, Eva, a kol. Od mikrofonu k posluchačům: Z osmi desetiletí českého rozhlasu. Praha: Český rozhlas, 2003. Dostupné online. ISBN 80-86762-00-9. S. 487. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JEŠUTOVÁ, Eva, a kol. Od mikrofonu k posluchačům: Z osmi desetiletí českého rozhlasu. Praha: Český rozhlas, 2003. 668 s. Dostupné online. ISBN 80-86762-00-9. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]