Čókai

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Další významy jsou uvedeny na stránce Čókai (rozcestník).
Hora Čókai
鳥海山
Pohled na horu Čókai
Pohled na horu Čókai

Vrchol2233 m n. m.
SeznamyUltraprominentní hory
Poloha
SvětadílAsie
StátJaponskoJaponsko Japonsko
Souřadnice
Čókai
Čókai
Typstratovulkán
Erupce1974
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čókai (japonsky 鳥海山, Čókai-san) je velký stratovulkán nacházející se v severovýchodní části ostrova Honšú asi 15 km východně od pobřeží Japonského moře. Leží přesně na hranici mezi prefekturou Akita a prefekturou Jamagata. S výškou 2 233 m je to zároveň nejvyšší vrch této oblasti. Kvůli symetrickému kónickému tvaru je sopka místními také nazývána Akita Fudži (秋田富士) anebo Dewa Fudži (出羽富士).[pozn. 1]

Komplex je tvořený dvěma překrývajícími se stratovulkány. Starší, západní stratovulkán je ukončený kalderou podkovovitého tvaru. Mladší, východní člen komplexu začal se svojí činností před cca 20 000 lety a taktéž je zakončený kalderou podkovovitého tvaru. Postkalderové stádium sopečné aktivity dalo vzniknout dvěma lávovým dómům na jihovýchodním okraji kaldery.

Podle hory Čókai byly pojmenovány celkem tři lodi: dělový člun Čókai japonského císařského námořnictva z let 1887 až 1912, těžký křižník Čókai stejného námořnictva z let 1932 až 1944 a raketový torpédoborec Čókai Japonských námořních sil sebeobrany.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Názvy odkazují k současné prefektuře Akita, resp. k bývalé provincii Dewa.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Čókai (sopka) na slovenské Wikipedii.

  • Global Volcanism Program - Chokai - Summary [online]. Smithsonian Institution [cit. 2008-03-01]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-12. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]