Úžasný svět dinosaurů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Úžasný svět dinosaurů
AutorVladimír Socha
IlustrátorJan Pížl
ZeměČesko
Jazykčeština
Námětdinosauři, paleontologie
ŽánrDějiny, věda
VydavatelNakladatelství Triton
Datum vydání29. května 2009 (1. vydání)
Typ médiavázané
Počet stran320
ISBN978-80-7387-276-2
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Úžasný svět dinosaurů je populárně naučná kniha, jejímž hlavním tématem je nový pohled na tzv. neptačí dinosaury – známé druhohorní plazy, vyhynulé na konci křídy před asi 66 miliony let. Autorem knihy je popularizátor paleontologie Vladimír Socha, jde o jeho první vydanou knihu. Ilustrátorem knihy je Jan Pížl, titulní ilustrace je pak dílem mexického ilustrátora Luise V. Reye.

Obsah knihy[editovat | editovat zdroj]

Kniha si všímá zejména novinek a zajímavostí, spojených s touto skupinou obratlovců. Text pojednává například o tom, kteří dinosauři byli nejinteligentnější, největší, nejmenší nebo třeba nejrychlejší. Zabývá se také možnostmi klonování pravěkých tvorů, záhadou jejich vyhynutí, jejich možným přežitím do starších třetihor apod. Rozebírá také největší omyly spojené běžně s dinosaury a například i vědecké chyby, kterých se dopustili filmaři ve snímku Jurský park.[1] Kniha je doplněna celkem 65 černobílými ilustracemi a barevnou přílohou s fotografiemi.

Diplodocus carnegii - jeden ze známějších dinosaurů, kteří se objevují v knize.

Nakladatelské údaje[editovat | editovat zdroj]

Kniha vyšla oficiálně 29. května roku 2009 v pražském nakladatelství Triton. Formát knihy je B5, rozměry 156 x 232 mm a vazba typu V8a, pevná s potahem.[1]

Druhé vydání[editovat | editovat zdroj]

Druhé (doplněné a aktualizované) vydání knihy Úžasný svět dinosaurů, bylo publikováno dne 4. ledna roku 2012.[2] Autorem je opět Vladimír Socha, ilustrace tentokrát vyhotovil Lubomír Kupčík.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]