SAO Západní Slavonie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Srbské autonomní oblasti v rámci SR Chorvatsko (červeně).

Srbská autonomní oblast Západní Slavonie (srbochorvatsky Srpska autonomna oblast Zapadna Slavonija, Српска аутономна област Западна Славонија) byla srbská autonomní oblast v rámci dnešního Chorvatska. Vznikla 12. srpna 1991[1] a následně byla začleněna do Republiky srbská Krajina. V květnu 1995 byla během operace Blesk eliminována a znovu začleněna do Chorvatska.

Krátce po vyhlášení SAO Západní Slavonie dobyly povstalecké srbské síly za pomoci Jugoslávské lidové armády (JNA) pod vedením Srbů a srbských polovojenských sil (ze Srbska a Bosny a Hercegoviny) Okučani a Daruvar a hrozily odtržením Slavonie od Chorvatska. V této době byla oblast pod srbskou kontrolou poměrně velká, ačkoli většina regionu byla kopcovitá a zalesněná se špatnou infrastrukturou. Během následujících měsíců došlo k nelítostné bitvě o Pakrac, když polovojenské jednotky etnicky vyčistily nově dobyté západoslavonské oblasti do Chorvatů. Většinu regionu střežily špatně vybavené srbské milice pocházející z místních srbských vesnic a se zdroji široce distribuovanými JNA v nejisté době nebyly v pozici, aby mohly Chorvatsko účinně rozdělit.

31. října 1991 zahájily chorvatské síly operaci Otkos 10 zajišťující kopce Bilogory. Po tomto úspěchu chorvatská operace Orkan 91 12. prosince zatlačila srbsko-jugoslávské síly do malé kapsy, která byla pouze zlomkem původního kontrolovaného území. V operaci byl dobyt Daruvar a během ústupu spáchaly srbské polovojenské jednotky masakr ve Voćinu. 2. ledna 1992 OSN zprostředkovala příměří v Sarajevu a je možné, že toto zastavilo chorvatské síly v eliminaci povstalecké srbské přítomnosti v Západní Slavonii.

18. února 1993 chorvatští a místní srbští vůdci podepsali Daruvarskou dohodu. Dohoda byla držena v tajnosti a usilovala o normalizaci života místních obyvatel na linii bojiště. Povstalecké srbské úřady z Kninu se však o dohodě dozvěděly a zatkly rebelské srbské vůdce, kteří za to byli odpovědní.[2]

Srbská enkláva Západní Slavonie byla eliminována a oblast se znovu začlenila do Chorvatska během dvou dnů v květnu 1995 během operace Blesk. V odvetě za tuto důkladnou porážku odpálil Milan Martić rakety na Záhřeb.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku SAO Western Slavonia na anglické Wikipedii.

  1. Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar domovinskog rata [online]. [cit. 2008-04-03]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2008-06-11. 
  2. (chorvatsky) War in Croatia 1991-95, Part II Archivováno 29. 3. 2009 na Wayback Machine.

Související články[editovat | editovat zdroj]