Soubor:Chořelice (Litovel), znak.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(11 813 × 14 186 pixelů, velikost souboru: 2,42 MB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Upozornění Některé prohlížeče mohou mít problémy se zobrazením tohoto souboru v plné velikosti: Tento obrázek má neobvykle vysoké rozlišení, takže se nemusí načíst správně nebo může způsobit zamrznutí prohlížeče.
Popis
Čeština: Chořelice, dřívější osada, dnes základní sídelní jednotka a katastrální území města Litovel.

Autorem znaku je Zdeněk Kubík.

Ikonografický význam znaku je zřejmý: Horní zelené pole štítu v barvě naděje je zvláště ve spojení s obecnými čili všeobecně známými figurami stříbrné (tj. bílé) radlice a krojidla pluhu i zlatého (tj. žlutého) obilného klasu, převzatými z barokních vesnických pečetí, historickou připomínkou zemědělského původu, ale i místní chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví.

Heroldská a tedy geometrická figura modrého vlnitého břevna jasně evokuje zdejší rameno řeky Moravy, protékající úrodným pásem Hané a proto ve zlatém (tj. žlutém) dolním poli štítu, obdobně jako ve třetím poli čtvrceného znaku Olomouckého kraje. Obdobně pak další heroldská figura červené cihlové zdi symbolizuje lokální průmyslovou tradici (cihelny).

Nejvýraznější obecnou figurou je však bezpochyby oheň, který je nejenom tzv. atributem sv. Floriána, patrona výstavné chořelické kaple i aktivních hasičů, ale také tzv. mluvícím znamením na základě možného původ názvu od „hoření“ (ve smyslu známého latinského rčení „nomen omen“ neboli „jméno znamení“).

Blason (tj. odborný heraldický slovní popis):

Zeleno-zlatě zvýšeně dělený štít. V horním poli mezi stříbrnou radlicí a krojidlem zlatý obilný klas se dvěma listy. V dolním poli modré vlnité břevno nad stříbrně spárovanou červenou cihlovou zdí se zlatě lemovaným červeným ohněm.
Datum
Zdroj Fotografie je vlastním dílem
Autor Pavel Fric

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Chořelice (Litovel), znak

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

da1ecb64c2f089d90ccd89bda0fefd65e8ddf28c

2 537 693 bajt

14 186 pixel

11 813 pixel

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná17. 6. 2022, 20:24Náhled verze z 17. 6. 2022, 20:2411 813 × 14 186 (2,42 MB)Pavel FricUploaded own work with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata