Palác Grlečićů–Jelačićů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Palác Grlečićů-Jelačićů)
Pohled na budovu (s nejvyšším štítem).

Palác Grlečićů–Jelačićů (chorvatsky Palača Grlečić-Jelačić) se nachází v chorvatském hlavním městě Záhřebu, na náměstí svatého Marka (ev. č. 9). Je to kulturní památka. Je evidována v katalogu chorvatských kulturních památek pod číslem Z-641. V 21. století bylo vlastníkem budovy Městské muzeum v Záhřebu.

Stavba, která se nachází v blízkosti chorvatského parlamentu (Sabor) na Horním městě (chorvatsky Gornji Grad) je historicky známá díky interiérům zdobeným nápadnými a velkými obrazy. Nápadné jsou rovněž i balustrády u schodiště v interiéru, které vznikly nejspíše již v 18. století. Na nádvoří paláce byl umístěn bronzový reliéf, který se nacházel dříve u hlavního nádraží.[1]

Palác vznikl nejspíše v druhé polovině 18. století. Pozemek s malým domem odkoupil od původních vlastníků vojenský důstojník Nikola Fridrik Grlečić (podle něhož má palác svůj název) a nechal jej přebudovat do podoby reprezentativního sídla.[zdroj?] V roce 1784 jej odkoupil šlechtický rod Jelačićů, podle nichž má palác část svého názvu. Později se vlastníci ještě střídali, než byla stavba v 80. let prodána městu Záhřebu a to ji dalo do správy místnímu muzeu.

Ve 20. a 21. století však i přes památkovou ochranu byla vystavena zubu času a chátrala.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ključ na vratima Palače Grlečić-Jelačić. tportal.hr [online]. [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (chorvatsky) 
  2. Jezovita palača pored Sabora kulturna je sramota. 24 sata [online]. [cit. 2022-02-09]. Dostupné online. (chorvatsky)